Διαφοροποιημένο από αυτό του πρωθυπουργού, παρότι τον επικαλέστηκε, ήταν το μήκος κύματος στο οποίο κινήθηκε, αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων,  κινήθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Συγκεκριμένα, απαντώντας στο ερώτημα αν «έχει αλλάξει κάτι στους σχεδιασμούς σας για το άνοιγμα των σχολείων» και αν «παραμένει, για παράδειγμα, η σκέψη για άνοιγμα και των Δημοτικών, εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε εκ νέου θέμα ανοίγματος σχολείων, που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε στην ουσία αποκλείσει κατά την ομιλία του την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή:

«Φυσικά. Αυτός είναι ο αρχικός σχεδιασμός. Περιλαμβάνει το άνοιγμα των Δημοτικών, εφόσον, όπως έχει επισημάνει και ο Πρωθυπουργός, είμαστε σε μια καθοδική πορεία της πανδημίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, είχε τονίσει χαρακτηριστικά: . «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι τα δημοτικά πρέπει να ανοίξουν», εξηγώντας ότι αφενός δεν μπορείς να επιβάλεις εύκολα κανόνες στα μικρά παιδιά και αφετέρου ότι δεν μπορεί εύκολα να πας σε σπάσιμο σε περισσότερες τάξεις.