Η ύφεση και η ιδεολογική εμμονή της ΝΔ για λιγότερο κράτος προοιωνίζεται περικοπές σε θέσεις εργασίας και μισθούς

 

Η ΝΔ ασθμαίνοντας, μέσω των «γαλάζιων» συνδικαλιστών της, προσπαθεί να πείσει τον κόσμο της δημοσιοϋπαλληλίας ότι οποιαδήποτε μισθολογική συρρίκνωσή της είναι εκτός σχεδίου της. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επιχειρηματολογεί συνεχώς με παρεμβάσεις του για το ότι η τηλεργασία δεν οδηγεί σε περικοπές μισθών ή σε μείωση θέσεων εργασίας και απολύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Το Μαξίμου τρέχει να… μαζέψει και νεοδημοκράτες πολιτευτές που ανοίγουν τη συζήτηση άγαρμπα, όπως ο Γιώργος Καραβάνας (ήταν υποψήφιος το 2019 με τη ΝΔ στη Λάρισα) που έχει προκαλέσει… εμφύλιο στη ΝΟΔΕ Λάρισας και όχι μόνο. Αμήχανα υποδέχτηκαν στην Πειραιώς την πρότασή του να μην πληρώνονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εργάζονται λόγω του κορονοϊού!

Είτε ο επονομαζόμενος και «θεσσαλάρχης» του μητρώου στελεχών της ΝΔ είναι λαγός είτε όχι, ήδη το Μαξίμου μετρά όλες τις παραμέτρους. Πάντως το ζήτημα θα κριθεί από τον τελικό σχεδιασμό για τις κάλπες ώστε να γύρει η ζυγαριά στη μια ή την άλλη κατεύθυνση (μείωση άμεσα ή αργότερα) των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων…

Ενα είναι βέβαιο. Με δραματικές τις προοπτικές της οικονομίας έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και για τους δημόσιους υπαλλήλους. Και βέβαια αυτό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, με δεδομένο και το ιδεολογικό πρόσημο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

Αλλωστε εδώ και τουλάχιστον δυο μήνες, με την υγειονομική κρίση να έχει «παγώσει» την ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ρίξει τροχιοδεικτικά πυρά προς τους δημόσιους υπαλλήλους, σε μια γραμμική σχέση του περιορισμού των δημόσιων εσόδων με την περικοπή μισθών στον δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τέλος Μαρτίου του 2020 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αν και ξόρκιζε μια τέτοια εξέλιξη, δεν την απέκλειε. Είχε αφήσει διάπλατο το παράθυρο λέγοντας όσον αφορά τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων ότι «με τα δεδομένα που έχουμε δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, εμείς πήραμε αυτήν τη στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου».

Το δίμηνο έχει περάσει και η κατιούσα της ελληνικής οικονομίας βρίσκει τον δημόσιο τομέα με τηλεργασία σε μεγάλο βαθμό, με εκ περιτροπής εργασία και με στρωμένο το τραπέζι του δημόσιου διαλόγου με συνταγές αλά ΣΕΒ για συρρίκνωσή του. Ηδη η αρθρογραφία νεοφιλελεύθερων κύκλων έχει (ξανα) στοχοποιήσει τους δημόσιους υπαλλήλους. Μιλούν για «ιερή αγελάδα» την οποία δήθεν δεν αγγίζουν οι κυβερνήσεις, ώστε να λειτουργήσει και πάλι, όπως την περίοδο των μνημονίων, ο κοινωνικός αυτοματισμός. Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι εκ νέου ο σάκος του μποξ. Οι ιδέες για μείωση του κόστους μισθοδοσίας του δημοσίου πέφτουν βροχή: από «μαχαίρι» στεγνά μέχρι περικοπή ορισμένου αριθμού μισθών και «αντί των μισθών να δοθεί άτοκο δάνειο το οποίο θα απομειώνεται σταδιακά σε διάστημα κάποιων ετών από τη μισθοδοσία τους» (όπως προτείνει επιχειρηματίας-αρθρογράφος στο capital.gr – 30.4.2020).

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος ήδη προανήγγειλε ότι η τηλεργασία θα υιοθετηθεί ως μόνιμος τρόπος εργασίας στο δημόσιο…

Και μια ακόμα παρατήρηση από την ώρα 6η απογευματινή καθημερινά εν μέσω πανδημίας, που πέρα από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας έχει γίνει must και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο υφυπουργός Υγείας αποφεύγει συστηματικά να μιλήσει για μόνιμο προσωπικό. Διόλου τυχαία. Οσες φορές κι αν τον ρωτούν, δίνει ξύλινα γενικές αριθμητικές προσθαφαιρέσεις που αφορούν κυρίως προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ορισμένου χρόνου κ.λπ.). Ετσι θα πορευτεί η ΝΔ, με υποσχέσεις προσλήψεων που ανακυκλώνουν την ανεργία και ελέγχουν την (πληττόμενη και κατακερματισμένη) προσδοκία για δουλειά.

«Οπως είναι αναμενόμενο, την πανδημία ακολουθεί βαθιά οικονομική κρίση, με την ύφεση να εκτιμάται σε διψήφιο αριθμό. Την κρίση επιτείνουν οι κυβερνητικές επιλογές με τη χαρακτηριστική καθυστέρηση που επιδεικνύεται αλλά και την αδιαφορία για τις ανάγκες των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Το “λεφτόδεντρο” είναι ξερό για τους εργαζόμενους αλλά καρποφόρο για τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ και ΚΕΚ. Είναι λοιπόν προφανές με βάση τα παραπάνω πως υπάρχει έντονη ανησυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους στο δημόσιο για το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών» δηλώνει στο Documento o Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι «την ανησυχία επιτείνει η πληροφόρηση που έχουμε πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργάζεται σενάρια περικοπής των μισθών και των επιδομάτων στο δημόσιο».

Ο ίδιος κρίνει ότι μια τέτοια προοπτική είναι αδιανόητη, καθώς τα δέκα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν απώλειες 38%, ενώ καταγράφονται ως οι πιο κακοπληρωμένοι σε όλη την Ευρώπη, όπως είχε δημοσιεύσει σε έρευνά της η ΑΔΕΔΥ. Εκτιμά ότι «οι συνέπειες θα είναι δραματικές αν αυτό γίνει, καθώς θα πυροδοτήσει μεγαλύτερη ύφεση, αφού ακόμη και αυτοί οι πενιχροί μισθοί συνεισφέρουν αποκλειστικά στην κατανάλωση, στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις».