Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, για τη διακοπή ηλεκτροδότησης και παροχής φυσικού αερίου στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου.

Την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε η νέα σχολική χρονιά να βρει το σχολείο σε καθεστώς πλήρους και χωρίς προβλήματα, λειτουργίας, ζήτησε η ΕΣΑμεΑ, με επιστολή της προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι «η επιχορήγηση που λαμβάνει η Σχολική Επιτροπή για το Ειδικό Σχολείο από το υπουργείο Εσωτερικών ανέρχεται μόλις στα 4.500 ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που οι λογαριασμοί του νεόδμητου, βιοκλιματικού κτιρίου, που κατασκευάστηκε με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, ανέρχονται σε 45.000 ευρώ και όπως είναι προφανές η επιχορήγηση αυτή δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι λογαριασμοί του σχολείου.

Το υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε την αίτηση της Σχολικής Επιτροπής για αύξηση του ποσού της ετήσιας επιχορήγησης, όπως και το αίτημα για τη διαχείριση των Λογαριασμών Κοινής Ωφέλειας (επειδή το σχολείο είναι κατασκευασμένο με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στη σύμβαση υπάρχει αναφορά ότι τη διαχείριση δεν μπορεί να την έχει η Σχολική Επιτροπή). Αρνητική επίσης ήταν η απάντηση από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. να αποσταλεί στη Σχολική Επιτροπή η σύμβαση κατασκευής του συγκεκριμένου σχολείου!».

Τέλος η συνομοσπονδία αναφέρει ότι: «Οι μαθητές με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών και οι εταιρείες που συνέταξαν τη σύμβαση ΚΤΥΠ Α.Ε. και ΑΤΕΣΕ Α.Ε. οφείλουν να συνεργαστούν με τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας ώστε να βρεθεί άμεση και βιώσιμη λύση και να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα η σχολική χρονιά.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στη μάθηση είναι ιερό, απαραβίαστο και προστατεύεται τόσο από το Σύνταγμα της χώρας όσο και από τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα Δικαιώματα του Παιδιού και των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ.
Το αναπηρικό κίνημα θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει το δικαίωμα στην ανεμπόδιστη πρόσβαση των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, όπως και κάθε μαθητή με αναπηρία ή χρόνια πάθηση».