Η τοποθέτηση του Γιώργου Καρρά

μέλους των Προοδευτικών Ρευμάτων στη 86η Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε

Συνάδελφοι είμαι από τον Σύλλογο «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ανατολικής Αττικής, εκλεγμένος με τα Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, διαβάζοντας και ακούγοντας τις τελευταίες ημέρες τις θέσεις όλων των παρατάξεων γενικά, σχετικά με το Πρόγραμμα Δράσης αλλά και με το διεκδικητικό πλαίσιο που θέλουμε να διαμορφώσουμε εδώ μέσα, για την επόμενη διετία, καταλήγουμε σ’ ένα συμπέρασμα: Οι θέσεις όλων, περίπου συμπίπτουν.

Δεν αναφέρομαι βέβαια στην πολιτική διαφωνία που μπορεί να έχει οποιοσδήποτε και αυτό είναι θεμιτό. Στα βασικά όμως ζητήματα, όπως είναι το συνταξιοδοτικό, το Ασφαλιστικό και ο τρόπος λειτουργίας του σχολείου, περίπου οι θέσεις είναι ίδιες. Πρέπει να δούμε τί φταίει, τί είναι αυτό που φταίει, που δεν μπορεί η Ομοσπονδία μας να είναι αποτελεσματική, να διεκδικήσει και να πετύχει αυτά που αιτείται.

Το Δ.Σ της ΔΟΕ παρουσίασε τα πεπραγμένα της στη ΓΣ των Αντιπροσώπων μ’ έναν αναλυτικό τρόπο, τί έχει κάνει δηλαδή έως τώρα. Το θέμα είναι όμως να δούμε τί απ’ όλα αυτά που διεκδίκησε η Ομοσπονδία τη διετία αυτή, έχει καταφέρει να πετύχει. Τί πέτυχε λοιπόν το κορυφαίο συνδικαλιστικό μας όργανο; Μόνο να δοθεί στον εκπαιδευτικό η ώρα της σίτισης ως διδακτική ώρα.

Άρα λοιπόν κάτι πρέπει ν’ αλλάξει κυρίως ως προς τη δομή και την οργάνωση της Ομοσπονδίας. Δεν είναι ότι δεν έχει θέσεις ο κλάδος, αν και πολλές φορές με την τακτική που ακολουθεί το Προεδρείο, με τις προτάσεις που ψηφίζει αλλά και με τις θέσεις που ψηφίζει απέναντι σε κάθε Σωματείο που διεκδικεί κάτι, οδηγεί στην πολυδιάσπαση του κλάδου, θολώνοντας τα νερά. Κάτι που βέβαια επιδιώκει πάρα πολύ το Υπουργείο.

Εμείς λοιπόν ως Προοδευτικά Ρεύματα ζητάμε αλλαγή του καταστατικού της ΔΟΕ πάνω σε βασικές αρχές. Βέβαια θα μου πείτε, η 85η Γενική Συνέλευση ήταν καταστατική Γενική Συνέλευση. ‘Έγινε όμως τελικά καταστατική ή ακυρώθηκε στην πράξη; Τίποτε δυστυχώς δε θέλουμε ν’ αλλάξει γενικά απ’ όλες τις παρατάξεις πάνω στη λειτουργία της ΔΟΕ.

Ο εναγκαλισμός Συνδικάτου και κομματικών στελεχών καλά κρατεί. Ήδη η δεξιά πτέρυγα, από όποια πλευρά και να τη δει κανείς, μας κούνησε το χέρι. Μας είπε «ερχόμαστε, προσέξτε». Ακούσαμε μεγάλα συνδικαλιστικά στελέχη να νομίζουν ότι βρίσκονται ήδη στο βήμα της Βουλής και να κάνουν εξαγγελίες για το τί θα πράξουν όταν θ’ ανέβουν στην εξουσία.

Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι τη στιγμή που ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης και ο ρόλος των εκπαιδευτικών αμφισβητούνται, καθώς και το περιεχόμενό τους δοκιμάζεται και αναθεωρείται, ζητάμε από την Ομοσπονδία ν’ αλλάξει γιατί το καταστατικό της πια, είναι αναχρονιστικό.

Θέλουμε λοιπόν αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ. Εκλογή των μελών από τη βάση κατά τα πρότυπα των αιρετών. Εδώ να τονίσουμε σχετικά με τα δικαιώματα των αναπληρωτών, στα οποία πολλοί αναφέρθηκαν, ότι ζητούμε ίσα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά, αλλά όχι συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Μπορείτε να μου πείτε γιατί το 1/4 του κλάδου δεν μπορεί να είναι υποψήφιο στις εκλογές των αιρετών; Ποια παράταξη θα συμπορευθεί μαζί μας ώστε να ασκήσουμε πίεση στο Υπουργείο ή και να μη συμμετέχουμε σε εκλογές των αιρετών, εφόσον  δεν έχει τη δυνατότητα και το 1/4 να ψηφίζεται και να έχει λόγο στα αιρετά Συμβούλια;

Ζητάμε:

  • Θητείες για όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη. Κανείς με συνδικαλιστική άδεια πλέον των δύο θητειών. Δηλαδή συνολικά 4 χρόνια.
  • Καθιέρωση ποσόστωσης σχετικά με τη συμμετοχή στο Δ.Σ. της ΔΟΕ και για γυναίκες εκπαιδευτικούς και για Νηπιαγωγούς και για αναπληρωτές καθώς και για ειδικότητες.
  • Συνδικαλιστικό ασυμβίβαστο. Κανένα πρώην στέλεχος της οποιαδήποτε κυβέρνησης ή κρατικό ή υποψήφιος Βουλευτής να μην κατέχει συνδικαλιστική θέση αλλά και μετά από την εγκατάλειψη αυτής της θέσης.
  • Λειτουργία του ΙΠΕΜ ΔΟΕ με ριζική αναδιάρθρωση του Ινστιτούτου.
  • Διαύγεια στα οικονομικά της ΔΟΕ. Ν’ αναρτώνται αναλυτικά μηνιαίως όλες οι αποφάσεις για οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή αλλά και οι δαπάνες της Ομοσπονδίας.
  • Επανεξέταση των οικονομικών απολαβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (αντιμίσθιο, έξοδα στέγασης, μετακινήσεις).

Επιδίωξή μας είναι τα συνδικαλιστικά στελέχη να μη μένουν εκτός σχολείου για πολλά χρόνια, έτσι ώστε να μην αποκόπτονται από τη σχολική πραγματικότητα. Δυστυχώς έχουμε γεμίσει από επαγγελματίες συνδικαλιστές που αριθμούν πολλά χρόνια στο σωματείο μας και μακριά από τους μάχιμους εκπαιδευτικούς. Ευχαριστώ.