30-4-2018

Με αφορμή τις αργίες και τους εορτασμούς των Πολιούχων στους Δήμους της περιοχής μας

Τα τελευταία χρονιά η εκπαιδευτική κοινότητα γίνεται μάρτυρας πρωτόγνωρων  καταστάσεων και καλείται να αναλάβει ευθύνες που δεν της αναλογούν . Η έλλειψη ΦΕΚ, σε πολλές περιπτώσεις ,  για την ανακήρυξη , από το κράτος, σε ημέρα αργίας την ημέρα που γιορτάζει ο πολιούχος Άγιος της κάθε περιοχής πλήττει το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων και αντιβαίνει με τις τοπικές  παραδόσεις χρόνων.

Οι υπεύθυνοι είναι γνωστοί και όσο κι αν θέλουν να κρυφτούν , η  πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

-      Η κυβέρνηση , που ενώ προχώρησε σε ενώσεις δήμων - τους περίφημους Καλλικρατικούς- δεν όρισε με ΦΕΚ ημέρα αργίας , την ημέρα που γιορτάζει ο πολιούχος Άγιος  της κάθε περιοχής.

-      Η περιφέρεια, που ενώ ο νόμος της δίνει το δικαίωμα να ορίσει ημέρα αργίας για τοπική  θρησκευτική εορτή, δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία.

-      Οι τοπικοί δήμαρχοι των καλλικρατικών δήμων , οι οποίοι δεν ζητούν με επίσημο έγγραφο  από την περιφέρεια να προχωρήσει σε ορισμό ως επίσημης αργίας της ημέρας που γιορτάζει ο τοπικός πολιούχος Άγιος.

-      Τέλος , η ηγεσία της εκκλησίας , η οποία έχει λόγο σε  όλα τα ζητήματα , στο συγκεκριμένο σιωπά. 

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούν υποδείξεις ή πιέσεις, από τους γνωστούς σε όλους ανευθυνοπευθυνους, σε θέματα που έχουν σχέση με τον προγραμματισμό των σχολικών  μονάδων και κυρίως για θέματα που έχουν σχέση και με την ασφάλεια των μαθητών.

Οι γονείς που θίγεται το θρησκευτικό τους συναίσθημα να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους αποκλειστικά στους αρμόδιους - δημοτικές και εκκλησιαστικές αρχές. Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις παραπάνω αρχές,

Ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αλέξανδρος Δελμούζος καλεί τις αρχές να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να εμπαίζουν τις τοπικές κοινωνίες.

Προοδευτικά  Ρεύματα Εκπαιδευτικών

Η Ανεξάρτητη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη