Νέα στοιχεία για το πως θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών στην β' φάση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. «Η αποτύπωση των κενών γίνεται με μη βέλτιστο τρόπο. Οι διευθυντές των σχολείων τα δηλώνουν στο σύστημα, και έπειτα αυτά αξιολογούνται από την τοπική Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Περιφερειακή Διεύθυνση και από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας».

«Θα αναπτύξουμε ένα νέο πρόγραμμα όπου θα αποτυπώνονται οι διδάσκοντες σε κάθε σχολείο και το μαθητικό του δυναμικό, ώστε η οριοθέτηση των κενών να γίνεται σε μεγάλο βαθμό αυτόματα με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας» δήλωσε μιλώντας στην «Καθημερινή», ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η δήλωση έγινε με αφορμή τις προσλήψεις αναπληρωτών που με τον τρόπο που γίνονται δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους τελευταίους.

Δημοσιογράφος (Απόστολος Λακασάς): Aκουσα αναπληρωτές να διαμαρτύρονται ότι τους ανακοινώθηκε η πρόσληψη πολύ αργά, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται να φύγουν από τον τόπο καταγωγής τους και να βρουν σπίτι σε απομακρυσμένες περιοχές. Και έχουν δίκαιο. Είναι πρόβλημα που επαναλαμβάνεται ετησίως

//

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης απαντώντας στο ερώτημα αυτό είπε «Η ανακοίνωση των ονομάτων των αναπληρωτών κοντά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς οφείλεται σε συνδυασμό λόγων. Η αποτύπωση των κενών γίνεται με μη βέλτιστο τρόπο. Οι διευθυντές των σχολείων τα δηλώνουν στο σύστημα, και έπειτα αυτά αξιολογούνται από την τοπική Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Περιφερειακή Διεύθυνση και από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Αυτό απαιτεί υπερπροσπάθεια από τα στελέχη της εκπαίδευσης κάθε χρόνο. Θα αναπτύξουμε ένα νέο πρόγραμμα όπου θα αποτυπώνονται οι διδάσκοντες σε κάθε σχολείο και το μαθητικό του δυναμικό, ώστε η οριοθέτηση των κενών να γίνεται σε μεγάλο βαθμό αυτόματα με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας. Και εάν κάποιος ζητάει να αποκλίνει θα πρέπει να το καταθέσει τεκμηριωμένα. Ο,τι δεν μπορούμε να μετρήσουμε λεπτομερειακά, δεν μπορούμε να το διοικήσουμε όπως θα επιθυμούσαμε ή να το μεταρρυθμίσουμε. Το myschool έχει σε ένα βαθμό την αποτύπωση, αλλά χρειάζεται κάτι πιο ενδελεχές.