Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραβίασε το Σύνταγμα επικυρώνοντας το σχετικό νομοσχέδιο • Κανένα άλλο κόμμα δεν υπερψήφισε το ν/σ • Ακραία προκλητικός εμφανίστηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι μαζικές και σφοδρές αντιδράσεις μέσα και έξω από τη Βουλή δεν εμπόδισαν τους βουλευτές τού κυβερνώντος κόμματος να υπερψηφίσουν το εκτρωματικό νομοσχέδιο που θεσπίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και υποβαθμίζει τη δημόσια Παιδεία, με μείωση της χρηματοδότησης και προβλέψεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. αψήφησαν ακόμα και την κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος που συνόδευσε το «ναι» στο εν λόγω ν/σ, προβαίνοντας έτσι σε μια ιστορική εκτροπή που δημιουργεί άλλες λογικές και καινοφανή δεδομένα στον κοινοβουλευτικό βίο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα άλλο κόμμα δεν τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου που έφερε το υπουργείο Παιδείας, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους την έντονη αντίθεσή τους με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Τελικά, σε σύνολο 299 βουλευτών, ψήφισαν επί της αρχής «ναι» στο νομοσχέδιο 159, «όχι» 129, ενώ 11 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Παράλληλα, έξω από τη Βουλή έλαβε χώρα ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο, παρά την προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμενων να το διαλύσουν, καταφεύγοντας εκτός από τα χημικά, και σε χρήση άγριας βίας κατά φοιτητών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άτομα. Μάλιστα, υπουργοί της κυβέρνησης επιχείρησαν, με προκλητικό τρόπο, να δικαιολογήσουν την αστυνομική βία, «παραλείποντας» ταυτόχρονα να δείξουν βίντεο και φωτογραφίες φοιτητών μέσα στα αίματα και με ανοιγμένα κεφάλια από τα χτυπήματα των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι τοποθετήσεις 

Με έναν σύντομο όσο και πανηγυρικό λόγο έκλεισε τη συζήτηση στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική αλλαγή». Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και πως με το εν λόγω ν/σ η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τον υπόλοιπο πλανήτη. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει ιστορικά χαρακτηριστικά... Ορίζει μια νέα φάση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας. Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ένα αίτημα δεκαετιών με την ψήφο μας γίνεται πραγματικότητα... Σε εκείνους που δεν υποστηρίζουν την πρωτοβουλία σήμερα, έχουμε να πούμε το εξής : δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε... Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τον υπόλοιπο πλανήτη εκπαιδευτικά... Μετά από δεκαετίες συζήτησης εκκινεί αυτή η μεγάλη, ιστορική αλλαγή».

Ακραία προκλητικός εμφανίστηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς χρησιμοποιώντας λογικά άλματα και καταφεύγοντας σε μια μαγική εικόνα για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, προσπάθησε μάταια να πείσει για τις... αγνές προθέσεις τις κυβέρνησης: επαναλαμβάνοντας παράλληλα όσα αβάσιμα επιχειρήματα αναπαράγει εδώ και δύο μήνες ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης, προκειμένου να ωραιοποιήσει τη βίαιη εισβολή της αγοράς στην Παιδεία. Δεν δίστασε, μάλιστα, εξαπολύσει θρασύτατη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Σαρωτικός στην κριτική του για το νομοσχέδιο ήταν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, που όχι μόνο απάντησε στις αθλιότητες του πρωθυπουργού, αλλά αποδόμησε ένα-ένα τα επιχειρήματα για τους λόγους ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων και τα περί ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου. Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρωθυπουργό, είπε ότι «για να κερδοσκοπήσουν τα Funds και οι κολλητοί σας, ποδοπατάτε τα όνειρα της νέας γενιάς, αλλά και το ελληνικό Σύνταγμα».

«Δεν ψηφίζουμε την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, λέγοντας «πως βαφτίζει μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις».

Το νομοσχέδιο «φέρνει τα Πανεπιστήμια-μαγαζιά και εμπορευματοποιεί περισσότερο τα δημόσια. Εισάγει δύο τρόπους εισαγωγής: Έναν με τις επιδόσεις των μαθητών και έναν με την τσέπη», επισήμανε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Είναι σαφείς οι ορισμοί του άρθρου 16, τόσο σαφείς «που δεν γεννάται ανάγκη ερμηνείας» και με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει παραβιάσει πέντε φορές τη συνταγματική τάξη, σχολίασε σε έντονο τόνο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης

► Σε δήλωση-παρέμβαση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προέβη ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.  Αφού επισήμανε ότι «πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων. Τόσο μεγάλη, που δε μπορεί να περιμένει τα τρία χρόνια που απαιτούνται για την επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση», εκτίμησε πως «ακόμα κι αν η ίδρυση - παρά το Σύνταγμα- ιδιωτικών και κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, γίνει σήμερα νόμος του κράτους, ένα είναι σίγουρο: Δεν θα ευδοκιμήσει».