Euroleague: Απίστευτη ανατροπή και νίκη ο Παναθηναϊκός με τη Μπάμπεργκ (84-83)

Με επική ανατροπή στο φινάλε, όπου έκανε σερί 11-0, ο Παναθηναϊκός έφυγε νικητής από την έδρα της Μπάμπεργκ με 84-83 στο ντεμπούτο του Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο.

Φινάλε-θρίλερ στη Γερμανία, με τους «πράσινους» να δείχνουν το... μέταλλό τους και μεγάλη καρδιά. Διότι η 2η νίκη τους στην Euroleague και με τον τρόπο που ήρθε μπορεί να σημαίνει την απαρχή για την αγωνιστική τους αναγέννηση. Τρία λεπτά πριν το τέλος οι «πράσινοι» βρέθηκαν στο -10 (83-73), αλλά με τρία τρίποντα (το ένα έμμεσο) και το δίποντο του Καλάθη στα 3 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε κατάφεραν να κάνουν μία επική ανατροπή και να πανηγυρίσουν δικαιολογημένα.

Ο Νικ Καλάθης με το λέι απ ήταν αναμφισβήτητα αυτός που έκρινε το ματς και χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό, πρώτη εκτός έδρας μετά από τρεις αγωνιστικές στη διοργάνωση. Ο διεθνής πλέι μέικερ άγγιξε το τριπλ νταμπλ με 13 πόντους, 11 ριμπάουντ και 9 ασίστ. Ο Κέι Σι Ρίβερς με 18 ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού (3/5 τρ.), ενώ με 16 τελείωσε τον αγώνα ο Τζέιμς Φελντέιν (4/6τρ.).

Από την ομάδα του Τρινκέιρι που γνώρισε την 2η ήττα, κορυφαίος ήταν ο Μέλι με 17 πόντους, ενώ εξαιρετικός στο δεύτερο μέρος ήταν ο Νίκος Ζήσης που σταμάτησε στους 13.

Εξαιρετικός επιθετικά, με κακή περιφερειακή άμυνα για μεγάλο διάστημα, παρουσιάστηκε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο 20λεπτο. Οι «πράσινοι» με τον Τσάβι Πασκουάλ στο ντεμπούτο του στον πάγκο έπαιξαν πάρα πολύ μυαλωμένα, είχαν «διαβάσει» το παιχνίδι των αντιπάλων τους και με τους Φελντέιν (13π στο πρώτο μέρος), Κέι Σι Ρίβερς (10π.) σε εξαιρετικό βράδυ κατάφεραν να προηγθούν ακόμη και με +9 πόντους.

Η ελληνική ομάδα «προδόθηκε» από την περιφερειακή της άμυνα και από ένα «νεκρό» τρίλεπτο στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 15 πρώτοι πόντοι της Μπάμπεργκ προήλθαν από ισάριθμα τρίποντα, εκτός από τους τρεις πρώτους πόντους που ήταν καλάθι και φάουλ του Ραντόσεβιτς.

Συνολικά στο πρώτο 20λεπτο οι Γερμανοί είχαν 7/14 τρίποντα, ενώ ο Παναθηναϊκός 6/10, εκ των οποίων τρία πέτυχε ο Φελντέιν, ένα ο Ρίβερς, ένα ο Φώτσης κι ένα ο Σίνγκλετον. Με 3/3 τρίπονται ο Μέλι και 13 συνολικά πόντους ήταν αυτός που έκανε τη ζημιά στο «τριφύλλι».

Το τρίτο 10λεπτο δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για τον Παναθηναϊκό, που με κακή άμυνα και καθόλου καλές επιθετικές επιλογές δέχτηκε επί μέρους σκορ 17-2 και βρέθηκε πίσω με 10 πόντους. Κατάφερε, όμως, η ελληνική ομάδα να ισοφαρίσει με τρίποντο του Μπουρούση (60-60), αλλά δεν είχε διάρκεια η αντεπίθεση που έκανε.

Με νέο επι μέρους σκορ 10-2 στην 4η περίοδο η Μπάμπεργκ ξέφυγε με 9 (73-64) και η πλάστιγγα του αγώνα έγειρε υπέρ των γηπεδούχων. Οι «πράσινοι», όμως, δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα και με σερί 11-0 στα τελευταία λεπτά κατάφεραν να πάρουν την τεράστια νίκη.