Ανιχνεύτηκαν σε αντικείμενα επιβατών του μοιραίου Intercity 62 ουσίες που χρησιμοποιούνται στη νοθεία καυσίμων και ποτών

Στοιχεία-φωτιά προκύπτουν από την έρευνα που έγινε στα προσωπικά αντικείμενα και τα ρούχα των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Τα νέα στοιχεία αφήνουν έκθετους όλους τους εμπλεκομένους -ακόμα και την ίδια την κυβέρνηση-, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως ανιχνεύθηκαν εκρηκτικά υγρά και αέρια σε αντικείμενα και ρούχα επιβατών του μοιραίου Intercity 62 που απανθρακώθηκαν κατά τη σύγκρουση με την εμπορική αμαξοστοιχία!

Πρόκειται για ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο, κάτι που γεννά το ερώτημα πώς και γιατί βρέθηκαν αυτά τα επικίνδυνα χημικά πάνω στην αμαξοστοιχία που μετέφερε ανθρώπους. Είχαν δηλωθεί φορτία ξυλολίου και τολουολίου, που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για τη νόθευση καυσίμων και ποτών; Και γιατί δεν αναφέρθηκε τίποτα γι’ αυτά τα επικίνδυνα χημικά, αλλά μόνο αφού μπαζώθηκε ο τόπος της τραγωδίας;

Την παραπάνω αποκάλυψη «φωτιά», που φουντώνει -αν όχι επιβεβαιώνει- τις φήμες περί ύπαρξης εκρηκτικού φορτίου, έκανε ο ειδικός πραγματογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος της επιτροπής των συγγενών των θυμάτων Βασίλης Κοκοτσάκης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Ράδιο 98.4 τόνισε πως ανιχνεύθηκαν τα «εκρηκτικά» ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο σε προσωπικά αντικείμενα, όπως ρούχα και κλειδιά, ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά που ξέσπασε στα δύο τρένα. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε στο ίδιο μέσο και το μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών Χρήστος Κωνσταντινίδης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, υπάρχει συμπληρωματικό πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους, με ανακριτική παραγγελία στις 29 Σεπτεμβρίου του 2023, που παραδόθηκε στις ανακριτικές Αρχές μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Ακόμα κι αν επιχειρηθεί συγκάλυψη, οι νεκροί μας μιλάνε και μέσα από τα προσωπικά τους αντικείμενα, έστω και επτά μήνες μετά. Πιστεύω ότι στο τέλος θα αποδοθεί δικαιοσύνη» επεσήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Οπως τονίζεται στην έκθεση του κ. Κοκοτσάκη, που γνωστοποιήθηκε στην Εισαγγελία Λαρίσης, όσον αφορά τα εκρηκτικά υγρά και αέρα που εντοπίστηκαν στα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, δεν δικαιολογείται η ύπαρξη αυτών στα τρένα, σε αντίθεση με το έλαιο σιλικόνης, που δεν ανιχνεύτηκε, παρότι υπήρχε στους μετασχηματιστές των δύο τρένων για την ηλεκτροκίνησή τους.

Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι ότι «τα διαπιστωμένα υλικά των οποίων η παρουσία ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ από την έκθεση του Χημείου του Κράτους και τα οποία έχουν φυσικά χαρακτηριστικά ευφλεξιμότητας και εκρηξιμότητας, που συνάδουν με το δημιουργηθέν φαινόμενο, είναι: ξυλόλιο, βενζόλιο και τολουόλιο», όπως επισημαίνεται στο έγγραφο.

«Μένει να διερευνηθούν ο λόγος και ο τρόπος παρουσίας των παραπάνω εύφλεκτων υλικών στον χώρο της σύγκρουσης, υλικά των οποίων η παρουσία δεν δικαιολογείται» επισημαίνεται. Το έγγραφο με τις πορισματικές εκτιμήσεις του κ. Κοκοτσάκη «κλείνει» με μια διαπίστωση και μια υπόθεση. Τονίζεται αφενός ότι η «παρουσία εύφλεκτων, τοξικών και πτητικών ουσιών στον χώρο του περιστατικού βεβαιώνεται από τον τραυματισμό τεσσάρων πυροσβεστών, οι οποίοι έφεραν χημικά εγκαύματα δίχως να έρθουν σε επαφή με φλόγες ή μη μόνον, κατά πάσαν πιθανότατα, από παρασυρμένα νερά πυρόσβεσης», και αφετέρου επισημαίνεται ότι κάποιοι άνθρωποι πιθανότατα εισέπνευσαν ξυλόλιο προτού αναφλεγεί, αναμειγνυόμενο με τον αέρα. «Η καύση που ακολούθησε σε αυτή την περίπτωση θα είχε προκαλέσει, πέραν των άλλων, προφανή και εσωτερικά εγκαύματα σε αυτούς, κυρίως στα εσωτερικά όργανα που συμμετέχουν στην αναπνοή…» καταλήγει.