Σύμφωνα με το άρθρο 73 του Συντάγματος, «με υπογραφή 500.000 πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή»

Τη στιγμή που η κυβέρνηση, διά της αριθμητικής πλειοψηφίας της στη Βουλή, οδηγεί σε άρον άρον κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη και σε απαλλαγή των πολιτικών προσώπων από τις ποινικές ευθύνες, ένα παράθυρο αισιοδοξίας ανοίγει από τους ίδιους τους πολίτες…

Τις τελευταίες ώρες έχει εκτοξευθεί ο αριθμός των υπογραφών στο διαδικτυακό ψήφισμα για την τραγωδία, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της (μητέρας θύματος και προέδρου του Συλλόγου «Τέμπη 2023») Μαρίας Καρυστιανού.

Έως χθες το βράδυ είχαν φτάσει σχεδόν τις 650.000, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι -μέσα στα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα και μόλις ξεπεράστηκε το όριο των 500.000 υπογραφών- ο ρυθμός πολλαπλασιάστηκε.

Φαίνεται μάλιστα ότι δεν υπάρχει τώρα «ταβάνι», αφού με βάση αυτή την τάση τα στατιστικά λένε ότι ο τελικός αριθμός μπορεί να φτάσει και στα 3.000.000!

Γιατί η αξία αυτών των υπογραφών -την ώρα που η προσπάθεια συγκάλυψης είναι σε πλήρη εξέλιξη κι ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία- δεν είναι μόνο συμβολική;

Οι εκατοντάδες χιλιάδες -γιατί όχι και εκατομμύρια- υπογραφές θα επιτρέψουν να ενεργοποιηθεί, για πρώτη φορά, μια αδρανοποιημένη (μέχρι σήμερα) πολύ σημαντική συνταγματική διάταξη. Σύμφωνα με το άρθρο 73 του Συντάγματος, «με υπογραφή 500.000 πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή». Οι προτάσεις αυτές ορίζεται ότι «με απόφαση του προέδρου της παραπέμπονται στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και εν συνεχεία εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος».

Με το ψήφισμα ζητείται από τη Βουλή, μαζί με την έναρξη των διαδικασιών για αναθεώρηση του Συντάγματος, να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία, όταν προκύπτει θέμα ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων.

Είναι η πρώτη φορά, όπως σημειώσαμε, που επιχειρείται κάτι τέτοιο στη χώρα μας, όπου μάλιστα έχει τεθεί και τόσο υψηλό όριο. Η πρόκληση προς όλους είναι, επομένως, τεράστια.

Όπως εξηγεί -μαζί με «ένα μεγάλο ευχαριστώ» εκ μέρους του συλλόγου- η κυρία Καρυστιανού, μετά τη συγκέντρωσή τους «οι υπογραφές θα σταλούν στον εισαγγελέα, ο οποίος ΟΦΕΙΛΕΙ αμελλητί να τις δώσει στη Βουλή για ψήφιση».

Τι θα κάνει το πολιτικό σύστημα; «Σε μια δημοκρατική χώρα, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να ΣΕΒΑΣΤΕΙ την επιθυμία των πολιτών. Η Βουλή είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει σύμφωνα με τον νόμο και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Φωνάζουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει κράτος δικαίου. Θα είναι λοιπόν σαφές το αίτημα και πολύ ενδιαφέρουσα η αντιμετώπιση του εν λόγω ψηφίσματος, και για μας θα είναι πολύ σημαντική η μέρα που οι εκπρόσωποί μας θα έχουν στα χέρια τους μια τόσο δυνατή κίνηση της κοινωνίας» σημειώνει η χαροκαμένη μητέρα.

Προσυπογράφουμε.